Köszöntjük a Fenyő Miksa Könyvtár honlapján!

Jelentkezzen be, vagy ha még nem járt nálunk, regisztráljon.

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Regisztráció

Jövőkép

JÖVŐKÉP

“Valóban csodálatos egy igazi könyv ereje! Nem olyan, mint a kőváros, amely évről évre töredezik, hanem olyan, mint egy megművelt föld, a szellem földje, amely évről évre, századról századra ott áll, és minden esztendőben levelet hajt”
(Th. Carlyle)

A Fenyő Miksa Könyvtár a jövőben is Mélykút meghatározó kulturális alapintézménye marad. Az állampolgárok számára megteremti a művelődés, az élethosszig tartó tanulás és a kikapcsolódás lehetőségét, a közös szellemi javakhoz, az információhoz való szabad hozzáférést az információs technológia adott és elérhető fejlettségi szintjén biztosítja felhasználói számára.

A könyvtár egésze alkalmas a nyilvánosságra hozott információnak, a felhalmozott tudásnak, valamint a műveltségnek a mindenki számára független, egyenlő esélyű hozzáférhetővé tételére, elősegítve ezzel a különböző használói csoportok versenyképességét, növelve az esélyegyenlőséget, segítve a leszakadó csoportok felzárkózását.

A könyvtár célja a település lakóinak nyújtandó könyvtári szolgáltatások stratégiai fejlesztése, a társadalmi változásokat és a kihívásokat követő szakmai reakciók kidolgozása és megvalósítása. Olyan szerepet kell vállalnia, amely kitágítja az információs és könyvtári szolgáltatások által lehetségesen előállítható társadalmi hasznot. Kívánatos – a korlátozott források ellenére is – a lehetséges társadalmi haszon növelése, a szakmában felhalmozott tudás hatékonyabb kihasználásával, illetve a más szakterületekkel való együttműködéssel.

A könyvtár közösségi szerepe felértékelődik, az intézmény közösségi térként, hagyományos és virtuális találkozóhelyként működik a különböző társadalmi csoportok, a legkülönfélébb érdeklődésű egyének számára, ezzel elősegíti a tolerancia és a társadalmi megértés kialakulását. Az információ-technológia fejlődése hozta markáns társadalmi igény nyilvánul meg a közösségi távkommunikáció, a forrásmegosztás és a véleménycsere óriási méretű térhódításában.

Készítette: [Bács-InfoCom Kft.]