Köszöntjük a Fenyő Miksa Könyvtár honlapján!

Jelentkezzen be, vagy ha még nem járt nálunk, regisztráljon.

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?

Regisztráció

Múzeumura

Carl Sagan
Amatőr Magáncsillagvizsgáló
Mélykút Dankó P. utca 13
T: 06 20 384 6056

A Csillagvizsgálót Carl Sagan amerikai csillagászról, paleontológusról neveztem el. Tisztelegve ezzel az ő munkássága iránt.
Megnyitó 1999. július. 21-én történt.
Meghívottak voltak Bajáról, Bácsalmásról és a környező közösségekből. Meghívott vendég volt Busa Sándor Harkahötönyi amatőr csillagász.
A Csillagvizsgáló társadalmi összefogással épült: Köszönet érte az akkori UNIVEREXPÓ vezetőjének Turcsány Bélának és Mikó Mihály uraknak a vas vázszerkezetért. Konkoly István úrnak a vizes blokk kialakításáért.
A Csillagvizsgáló ötlete már régen izgatott, ugyanis 1997-ben felvettek a Magyar Csillagászati Egyesületbe és én nem akartam a bizalommal visszaélni. Akkor döntöttem el, hogy népszerűsíteni akarom a csillagászati ismereteket szülőfalumba.
Ehhez bíztatást kaptam az egyesület részéről, akik azóta is ellátnak tanácsokkal és csillagászati reklám anyagokkal.
Először a padlástérben alakítottunk ki egy helységet, de idővel kicsinek bizonyult a látogatottság végett.
Külön álló helységet és bemutatótermet alakítottunk ki az udvar egy részében. Tehát így Mélykúton kettő helység áll a csillagászat iránti érdeklődő rendelkezésére. Az úgynevezett „kis csillagvizsgáló „ a padlástérben rendszeresen rendelkezésre áll szinte naponta a vendégeknek. A Kupolás csillagvizsgáló évente két-három alkalommal áll a nagyközönség részére. A csillagászati esemény hirdetve van a havonta jelenő sajtóban és a Hold látványa idején bemutató van tartva. Általában 15, 20 fő szokott rendszeresen megjelenni.
A bolygók láthatósága idején is szoktunk összejöveteleket tartani, amelyeket videóra vagy DVD re veszünk.
Felhős estéken vagy éjszakákon videóról, vagy digitális képekről tudom bemutatni a napfogyatkozásról, holdfogyatkozásról, a Hold krátereiről és naprendszerünk bolygóiról készült felvételeket.
A Mélykúti Amatőr Csillagászok Baráti körének 7 felnőtt és 4 iskoláskorú állandó tagja van. Szeretettel várok mindenkit, aki kíváncsi a csillagok és bolygók világára.
Telefonos bejelentkezés útján a csillagvizsgáló és bemutató terme bármikor látogatható.

Malustyik János M CS E tagja.

Oldalak: 1 2

Készítette: [Bács-InfoCom Kft.]